söndag 29 mars 2020

Högt och lågt från helgen - Haveri, distans, MAF

Jag börjar i slutet av den här helgen då det var det helt klart tråkigaste som hände. Så avslutar vi med lite roligare saker, okej!?

Inlägget innehåller annonslänkar från wiggle.

Inlägget blev rätt långt för jag bröjade skriva det redan i fredags men sen tillkom det saker jag tänkte kunde vara kul att nämna så det blev rätt långt tillslut.

Haveri


Jag hade, idag söndag, förberett en distanstur som jag laddat in i cykeldatorn. Klätt mig precis slagit igång poddarna i lurarna och rullar iväg i strålande sol... När jag upptäcker att bakdämparen är i botten. Jaha, har den tappat luften, vänder hem och pumpar. Men nej, den hade tryck. Jag pumpar i mer tryck men den orkar ändå inte expandera dämparen. Jag försöker dra ut den genom att hålla ner däcken och dra sadelstolpen uppåt. Går inte det heller. Tömmer den och pumpar igen, ingen skillnad. Nehe, det blir ingen cykling denna dag! Vilken glädjedödare!Jag blev tvungen att tvätta av cykeln (skitig från lördagens tur) för att överhuvud taget kunna ta in den i huset. De var nollgradigt så lite kärvt få flöde i slangen men det gick som tur var. Ner i källarn, plocka isär dämparen. Jag tömde den på luft och skruvade av luftkammaren - PANG! Det blev världens smäll när den släppte. De tjöt i öronen långt efter. Det vara bara tur att det inte flög iväg något. Eller ja en bussning flög till andra sidan rummet men inget i metall.

Vad jag, som lekman, i efterhand tror har hänt är att det, pga slitna bussningar, läckt luft från positiva till negativa luftkammaren. Eftersom trycket ökat i negativa sidan har det tillslut inte gått att expandera dämparen till tryckutjämningspunkten trots att jag pumpade den positiva kammaren med väldigt högt tryck. Då har det höga trycket istället ytterligare ökat trycket i negativa sidan. Så nu har jag beställt en sats med nya bussningar samt rekommenderat fett så får jag verkligen hoppas att det räcker som åtgärd och att de inte ska behövas skickas till Danmark. DÅ blir jag dömd till inomhus cykling tills nya cykeln kommer.


Och så hoppas jag ännu mer att min cykel faktiskt kommer trots krisen så jag får igång den. Men om allt funkar som de ska bör jag ha bussningarna i veckan och kan köra ute till helgen igen. Att köra monark för de längre passen känns inte alls särskilt lockande. Dagens tänkta distanspass ersätt nog med 90 minuter på monarken i distanstempo eller något i den stilen.

Det om motgångarna, nu till lite mer positiva nyheter!

Teamupptakt


På lördag hade vi ett teammöte med Team Hi5 som egentligen skulle varit en teamupptakt på plats i Umeå men under rådande läge så blev det ett möte i Teams istället där vi alla fick berätta lite om läget och gå igenom lite planering för den närmaste tiden. Kul att "ses" med teamet än om de nu är som det är. Alla delar ju samma tankar kring läget och vissa drabbas hårdare än andra, jag tänker framför allt då på när det påverkar även annat än cyklingen. Både risken för arbetsbrist och risken för maxat resursbehov (sjukvården) är sånt som kan skapa stress och oro mer än vad inställda tävlingar gör. På så vis känns det skönt att jag med mitt jobb på Boliden känner mig väldigt trygg i att det kommer rulla på trots krisen. För min frus arbetsgivare har det blivit korttidspermittering, men eftersom hon redan bara jobbar 40% så påverkar det inte oss. Men på sikt kan de ju bli skäl för oro, inget vi tänker på ännu.

 Distans (som faktiskt blev av)


I lördags fick jag till ett riktigt fint distanspass, så det var ju skönt ur träningssynpunkt att jajg fått in ett par timmar i helgen utomhus i alla fall! Då jag hade för avsikt att träffa av lite nya ställen så använde jag Garmins "banbyggare" för att skapa en rutt. Det fungerar ju otroligt bra särskilt om man väljer en del vägar och grusvägar. Det är väldigt skönt att slippa stanna vid varenda liten väg och bekräfta att det var rätt ställe att svänga, smidigt då att datorn säger till när man ska svänga. De drar lite mer batteri såklart, men jag slår bara på navigeringen på de delar där jag är lite osäker. Där jag hittar slår jag av det för att spara batteri. Nu hade jag 3% batteri när jag kom hem. Men jag hade med mig power bank om datorn skulle tryta. Tror den börjar va gammal då batteriet inte riktigt är vad de brukar.

Hela passet blev 84 km och tog 3 h 50 min. Vissa delar träffade jag till och med av skoterspår, det var inga problem att köra med vanliga däck utan dubb, superhärligt! Om jag hittade bättre längs lederna kring stan skulle man kunna köra större delar av passen längs dessa nu även utan fatbike.I vissa delar var det EXTREMT halt! Jag rullade ner med foten ur. Foten var i marken men det gled ganska bra ändå.Då jag detta pass var ute efter att träffa av några nya "explorer tiles" från veloviewer så passade jag på att ta mig ut längs skoterspåret ut på en sjö! Perfekt för att bocka av en svåråtkomlig tile!Här nedan var det extremt halt igen. Fullkomlig svallis över hela vägen som hunnit smälta lite i solen och var lätt fuktig. De gällde att cykla sakta med foten urklickad. Sen gick det fysiskt inte att börja korrigera riktning så när man började driva var det bara att driva iväg mot kanten för att sedan kunna driva över mot andra sidan. Men det gick bra ändå, fick ta det grymt lugnt så det blev ingen vidare effekt där, men bra balansträning.När det blev lite brant uppför så lyckades jag slira omkull och slå sönder mitt samarai sword som jag har i styrändarna för att snabbt laga däcken. Pluggen lossnade och verktyget blev kvar i styret. Ska ut och ta bort det nu.

Under passet tog jag 2 bars från Umara. En vid 2:30 och en vid 3:15. Jag hade med mig 2 till men de behövdes aldrig denna gång. När jag kom hem blev det först en rejäl portion kyckling och potatis sen hade Elin gjort en riktigt dräparkaka och då var det fint att ha energiunderskott från passet att jobba med =)
Effekten under passet var som ett typiskt distanspass. Det faktum att det blev väldigt lugnt i de isiga partierna gjorde att jag kunde köra på lite mer i andra delar. Sen gjorde den brutala motvinden på vissa sträckor att jag behövda trycka 280+ watt bara för att ta mig framåt. Därav tiden i effektzon 3 och 4. Snittpulsen var 130 (69% HRmax) med bara 20 min pulszon 3 och resten pulszon 1 och 2.Rutten är inzoomad nedan och presenteras av det grågröna strecket. Jag har markerat i blått de nya rutor jag plockade in och 7 stycken är väldigt bra utdelning för mig nu för tiden, då jag tagit det mesta av den lågt hängande frukten. Det tunna lila sträcket i överkant indikerar var gränsen på min "max square" ligger. Det är den jag vill öka, så dagens tiles gav inget direkt mot det men när jag expenderar kommer dessa också behövas. De tiles som just nu begränsar min "max square" är flera rutor som jag inte kommer åt förrän det blivit sommar och snöfria vägar, de är nu oplogade och går inte ta sig fram på. Så jag håller på att kratta manegen för en snabb expansion när jag väl kan låsa upp dessa tiles senare i vår.

Det vore kul om det var fler som jagade tiles, finns det något utforskare där ute?

MAF-effekt


I fredags körde jag förresten ett MAF-pass igen för att få en rimlig nivå på det. Ni som läser alla inlägg vet att jag skrev i ett tidige inlägg hur min MAF-effekt ökat otroligt. Dagen efter visade det sig att jag dragit den nya bromssnöret jag installerat på monarken åt fel håll på ett ställe vilket gav fel effekt på det passet. Nu körde jag igår bara 1x30 minuter och inte 2x30 som jag brukar för just MAF. 280 watt första 10 min sen stabiliserar effekten strax ovanför 260 watt under resten av intervallen. Hade jag kört en till uppskattar jag att jag legat kvar kring 250 watt i alla fall. Det är ungefär en ökning på 40 watt mot tidigare och det är också helt i linje med ökningen av aerob effekt så alla underliggande nivåer har följt med upp. Fast det är klart tröskeln har nog inte ökat 30 watt, men kanske 10-15 mot ifjol tror jag.


Tanken är att skaffa en laktatmätare så snart jag kan finansiera det via annonsintäkterna från bloggen. Så var inte blyg att klicka på reklam och annonslänkar! I nuläget är det långt kvar till ett inköp =)

Som den här annonslänken från wiggle tex. (annonslänkar ger bara ersättning när någon faktiskt köper något.)--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar