måndag 16 december 2019

Testing Testing - Bikarbonat

Nu har jag gjort ett inledande test av bikarbonat.

Jag hade nästan hoppats att det skulle bli antingen en dundersuccé eller ett totalt maghaveri. Då hade de varit en enkel sak att besluta om att slopa det helt eller att satsa på det i alla hårda pass. Nu blev väl inte så tydligt tyvärr.

Jag körde exakt samma pass 2 gånger samma vecka för att jämföra med och utan bikarbonat. Jag försökte för belastningen liknande inför båda dagarna. Dagen innan var lugnare rullpass. Passet jag körde var sedan 2x24 minuter 3-1, alltså 2 x 6 st 3-1:or. Effekten var kring 107% FTP. Ganska tufft alltså med 36 minuter på den effekten. Att det är en bit över tröskel är också typiskt den typ av pass där buffring av pH i muskeln bör ha stor effekt, dvs ett pass där muskeln blir väldigt "sur" av vätejonerna som bildas när förbränning sker utan tillräckligt syre.

Jag testade med ungefär 0.2 gram/kg kroppsvikt. Dvs 14 tabletter. Jag hade underskattad hur mycket tabletter det blir att själva! Jag har absolut inget problem att svälja även stora tabletter och kan ta dem 2 och 2 men det blir ändå lite lätt obehagligt när man tar så många på rad. Sen är jag lite lur på att jag eventuellt drog i mig lite för lite vatten i samband med intaget. Inget magras men nog reagerade magen iaf, lite bubbel och sådär.Själva passet annars flöt på på väldigt samma sätt. Svårt säga om jag upplevde någon skillnad. Framför allt de 4 sista intervallerna i andra blocket så hade jag faktiskt lägre puls. Effekten var såklart exakt den samma båda passen för att jämföra. Jag hade alltså de 4 sista intervallerna, alltså de där det verkligen är jobbigast, en puls som var 1-2 slag lägre både i snitt över intervallen sam 1-2 slag lägre maxpuls under intervallerna. Detta är ju alltid något. Men pulsen har ju sin osäkerhet så det skulle kunna beror på andra saker som sömnläge och övrig stress kring julgranar eller vad vet jag.

Sammanfattningen är alltså något lägre puls, ungefär samma känsla. När jag väl var klar mådde jag dock lite illa och det vet jag ju heller inte om det berodde på själva passet vilket är ett hårt pass, eller om magen blev lite störd av bikarbonaten.

Tyvärr kan jag varken avfärda eller gå all in på det ännu. Det jag kommer göra att att testa vid fler pass och öka upp dosen mot 0.3 gram/kg kroppsvikt och se om magen klarar det samt om effekten känns av mer. I studier är det upp mot 0.3 gram/kg kroppsvikt som behövts för att få signifikans. De 5 kosttillskott som bevisat fungerar och som erkänns ac IOC går jag igenom i mitt inlägg:
5 kosttillskott som ger prestationsökning (bevisat)

Rabatter vid online shopping

Detta är inte reklam per se men min agenda med nedan tips är att om ni blir medlemmar via min länk längre ned så får både jag och du en bonus på 50 kr. 

Tipset är för dem som liksom mig handlar mycket på nätet. Vi handlar i familjen väldigt mycket online både cykelgrejer men också allmänt saker till hushållet, elektronik, kläder, skor osv. Vi är anslutna till en site som heter Refunder. Det är en rabatt-sida som ger cashback när du aktiverar deras länkar till siten där du sedan handlar. Hittills har det gett mig rabatt på snart 1600 kr totalt som ni ser i bilden från mitt konto nedan. 

Vad min refunder hittills sparat mig.
Exempel på några av de butiker jag har handlat via och fått rabatt är Wiggle, cykelkraft, åhlens, gymgrossiten, CDON, chain reaction cycles och hotels.com. Det är ofta rabatt mellan 1-5%. Inget man blir rik på men lite extra när man ändå handlar. Det finns ett smart plugin till chrome som gör att refunder säger till när du är inne på en sida där du kan få rabatt. Så man slipper leta om en sida har rabatt på refunder när man handlar.

Om ni går in och blir medlem via min länk nedan så får både ni och jag 50 kr vardera som bonus. För att få bonusen på 50 kr krävs att du gör ett köp på minst 100 kr via refunder inom 45 dagar från registrering. När det är gjort ramlar alltså 50 kr in på både ert och mitt konto. Min länk klickar man på här:--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar