torsdag 19 december 2019

3 träningstips (clickbait)

Ja, tipsen blir ganska generella det ska jag erkänna. Titeln indikerar att man ska få något handfast med sig. Det kan jag avslöja direkt att det här inlägget inte innehåller. Det är snarare ett resonemang jag vill få fram, inte tipsen. Ibland är det bra att backa ett steg och se sig om kring. Man kan lätt missa stora möjligheter genom att fokusera för mycket på små saker.

Vill man bli bättre så är det bara tre saker att förändra på själva träningen om vi håller en hög abstraktionsnivå:
  • Träna MER
  • Träna OFTARE
  • Träna HÅRDARE

Bah, tänker du det var ju ganska självklart! Jo, men tänk också på ordningen! Vill man bli bättre så bör man troligen prioritera förbättringarna i den ordning de står. Träna först mer, sedan oftare och tillslut också hårdare.
Det många, och självklart även jag själv, först tänker på att förändra är att träna hårdare. Jag har inget emot den idén och det är sant, det finns dem som skulle tjäna på att träna hårdare ibland. Men tränar du 3 timmar i veckan så spelar det inget större roll hur hårt du tränar, det kommer ändå aldrig kunna bli något raketfart uppför backarna. Att lägga till mer träning däremot ger god effekt. Särskilt ökningarna mellan 3-10 timmar skulle jag säga att man får ganska bra utdelning för varje extra träningstimme i veckan. 

Sen har vi det här med "oftare", något jag ofta kallar kontinuitet. Tränar du 8 timmar i veckan, men du gör det på 2 pass där ett är 6 timmar och ett 2? Då kommer du troligen också stanna av i utveckling. Visst dina stora pass ger en bra stimuli, men sedan blir det för lång tid innan nästa pass så kroppen han bli helt återställd mellan passen och den progressiva ökande belastningen uteblir. Det är alltså bättre att träna 8 timmar på 5 dagar/veckan än att göra det på 2. Det är i alla fall min uppfattning, vet ej om det är studerat, troligen. När man dessutom har svårt att vara borta på längre pass flera gånger i veckan, som jag själv, så blir kontinuiteten ännu viktigare. I det fallet blir att träna oftare ett sätt att också träna mer, vilket ju var den första och viktigaste punkten. Emil Lindgren hade nyligen en "frågelåda" på sin facebook/instagram där han rekommenderade framför allt att träna oftare. Han tyckte det var viktigare att träna ofta än att träna länge! 

Att träna hårdare bör man bara göra om man inte har möjlighet att lägga till mer träning. Hårdare avser i det här fallet total träningsbelastning över en vecka, jag säger alltså inget om intensiteten på intervallpassen per se. Man bör alltid ha hög intensitet på minst något pass varje vecka. Att träna så hårt att man inte orkar träna mer det är dumt, för då kommer man troligen inte kunna nå maximal potential.   Vad blir min poäng egentligen? Jag hamnar lätt i att tänka extremt mycket på exakt hur många minuter intervallerna ska vara och på vilken effekt vilan ska hamna. Jag tror det är mycket vanligt att det blir så när man vill få max av sin träning. Det är inte något fel med det, men jag frågar ibland mig själv om jag lägger lika mycket energi på att hitta lösningar som gör att jag kan träna liite mer varje vecka? Jag kanske kan gå upp supertidigt för att göra ett långt pass extra långt utan att det går ut över familjen. Jag kanske kan cykla till och från ställen familjen ändå ska åka med bil. Jag kan cykla till jobbet en dag i veckan för att få den där timmens restid på cykeln istället. Att hitta dessa lösningar tror jag man kan få bra utdelning på att göra. Men de kräver motivation.

Men för eller senare kommer man såklart till en nivå där man inte längre tycker det är värt att öka träningsmängden. Man prioriterar helt enkelt andra saker högre. Tid med familjen, en annan hobby (jo folk har andra intressen har jag hört), tv-spel och filmer eller att bara få vila. Jag tycker man ska vara försiktig med att säga att man inte KAN träna mer - vad de flesta borde säga istället är att jag prioriterar träningen såhär just nu, annat får gå före. Det krävs också ganska mycket motivation och mental driv att pusha mot sina "livsbegränsningar" att leta lösningar hela tiden för att få in den där extra halvtimmen.

Inte helt återhämtad - tror jag ligger kvar en stund.


Sen måste man komma ihåg att man inte bara kan öka sin träningsmängd utan hänsyn till återhämtning. Där är det rätt vanligt att vi satsande motionärer med heltidsjobb och familj går bort oss. Det kanske rent teoretiskt är möjligt att trycka in 3 timmar mer träning en vecka. Men dels blir det 3 timmar mindre tid att återhämta sig på. Sen kommer alla andra åtaganden inte anpassas utan jobbet, hemmet och familjen rullar ju på som vanligt. Det är därför viktigt att fundera kring totalbelastning när man planerar sin träning. Har man småbarn som gör att man inte får sova eller ett stort projekt på jobbet som tar mycket övertid. Allt spelar roll och allt påverkar allt.

Slutsatsen alltså -

Fundera gärna på intervallprotokoll och effektnivåer men fundera också på hur du skulle kunna träna lite mer över tid - där har du en stor potential om ditt mål är att vara snabbare.

Gör medvetna val - Låta inte bara saker bli som de blir. Fundera hur du vill prioritera saker i livet och se till att det blir så. Bestäm hur mycket tid du vill avvara till träning och planera för att lösa det. Säg inte att du inte kan träna mer - i alla fall aldrig som ursäkt eller anledning till att mål inte nås. Våga äga processen och dina målsättningar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar