lördag 21 december 2019

Avslutar första träningsblocket och ett utrustningstips för vintern

Säsongens första riktiga träningsblock gick ju lite om intet på grund av förkylning. Men nu är jag på gång igen!

Inlägget innehåller annonslänkar för outnorth, outdoorexperten och skistart.

Första blocket började i november men jag fick bara träna 2 veckor och 2 dagar innan jag blev förkyld en längre period. Efter det att jag blev frisk har jag nu hunnit med att träna 3 fulla veckor. Eftersom jag alltid brukar planera en återhämtningsvecka till julveckan så passar det perfekt. Då slipper man ha laserfokus på träningen när man inte bor hemma och det krävs ingen cykel med effekt för att lösa träningen. Imorgon söndag blir sista träningsdagen i blocket och sen måndag startar återhämtningsperioden för att hämta hem träningen.

Det har varit riktigt bra träning nu i första blocket, både avseende volym och kvalité! Det har faktiskt när jag tittar tillbaka bara blivit 1 full vilodag på 3 veckor. Det är kanske lite i underkant men samtidigt har jag såklart tagit lugna dagar med återhämtningscykling eller annan lugnare träning. FÖr mig är det ett bra sätt att hålla upp volym genom att träna oftare då det kan vara lurigt lägga till fler längre pass.

Jag kände nu sista dagarna att det blivit ganska mycket träning. Sista veckan i blocket är ju också enligt plan att jag ska hinna bli lite sliten, så det är bara bra egentligen. Men hade jag varit lite mer förutseende hade jag nog tagit en full vilodag under början av den här veckan för att kunna riktigt trycka på dessa sista dagar. Nu kommer blocket avslutas med 10 dagars träning på rad, vilken med tanke på att 4-5 av dem varit över tröskelintensitet, så kallad stressad tröskel, blev rätt tufft.

Stressad tröskel är fina grejer!
Men nu är det som sagt bara en dag kvar och det blir nog något halvhårt av typ sweetspot, bara för att driva träningsbelastning utan att dräpa mig. Idag lördag körde jag nämligen 3-1:or (beskrivning) och än är det inte läge för dubbeldagar med intensitet över tröskel. Jag har också i blocket fått in bra styrkepass på gymmet och då har jag kombinerat det med 30 minuter lugnt på löpband bara för att hålla igång hjärtat den dagen också, blir som ett bra pass på helheten.

Måste säga att jag verkligen gillar just 3-1:or. Det känns relativt enkelt att ackumulera mycket tid på hög intensitet. Att det bara är tre minuter vila gör att det aldrig är länge till nästa vila, redan efter 1 minut är det snart bara 1 minut kvar ;) Jag har väl tyvärr itne märkt att jag blivit något bättre ännu, men på kvällens 3-1:or så hade jag faktiskt lägre puls än tidigare på ungefär samma effekt. Så jag hoppas att det börjar rör på sig så jag kan skruva upp effekterna till nästa block, eller det kommer jag ju göra oavsett, jag bara hoppas att jag ska överleva det också =)

Vi har i Skellefteå nu tillräckligt snö för att även de längre skidspåren ska gå att åka på. Det är inte 100% än men tillräckligt för att ta sig runt. Betydligt mer motiverande att att snurra timme efter timme på spåret med sparad snö som är kanske 1200 meter eller nått sånt, sist blev det 31 varv tror jag. De längsta passen har jag alltså kört antingen helt eller delvis på skateskidorna.

Skönt att komma ut i luften! Så tidigt på morgonen att lampan från moonlight fick hänga på första varvet.


Utrustningstips

Slutligen ett litet tips som gör vinterträningen mer behaglig - Liner vantar! En tunn fingervante som man kan ha på under sina vanliga handske. Jag använder det nästan alltid, särskilt på långa och lugna pass när man itne alltid genererar så mycket värme. Jag kör med det både på skidor och cykel.

Själv använder jag en modell från Aclima, Lightwool liner gloves, som är riktigt bra. Den är väldigt tunn så det blir inte klussig och det är 100% merinoull (140 gram fill) vilket gör att den värmer fint även om man blir lite svettig. Sen har modellen en ganska lång handled vilket är skönt så den går in under kläderna och man slipper glapp just runt handleden. Jag har testat andra men gillar denna bäst.

Aclima Lightwool liner
Det finns också en modell som heter HotWool och den är en varmare version som jag inte testat själv, den är inte 100% merino heller. Länkar där man kan köpa handskarna finns nedan. De är väldigt populära så man får typ passa på när man hittar sin storlek. Det finns nedsänkt pris ibland men då är det oftast bara en storlek kvar. Har nån tur så finns den i några storlekar för 177 kr nedan, annars fler storlekar för 249 kr.

Här kommer två sidor där handskarna finns:
LightWool 177 kr (21 dec):
Skistart - LightWool Liner Gloves jet black
Outdoorexperten - Aclima LightWool Liner Gloves jet black--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar