onsdag 11 mars 2020

Klassiska 4x4 intervaller över drömgränsen

Det är inte så ofta jag bränner av helt vanliga 4x4 intervaller, men i måndags var en sån dag!

Inlägget innehåller annonslänkar till wiggle

Förra gången jag körde 4:or så körde jag dels med "hard start" och dels utan att se några data (Inlägg test hard start utan feedback). Jag täckte över cykeldatorn så bara tiden var synlig. Det blev en annan upplevelse då man fick gå 100% på känsla. Den gången landade snitteffekten på 388 watt.

Idag körde jag som "vanligt" med alla skärmar synliga. Bara en liten fråga, visst är det något väldigt fint med sifferkombinationen 4x4 400? För mig känns den magisk, det blir svårt hitta någon lika tilltalande gräns som är inom räckhåll. Frågan var om att inte se skärmarna hade gett mig bättre prestation än vanligt eller om det begränsat mig. Skulle 400 watt vara möjligt?


Jag var rätt seg i kroppen efter flera lugnare dagar och hade sovit lite under natten så jag tog 100 mg koffein kl 15 för att jag även skulle kunna somna senare. Men jag var ändå så trött vid kl 18 att jag kompletterade med en halv tablett till, ingen bikarbonat den här gången. Ska ju köra hårda intervallpass hela veckan är planen så jag kan behöva det en annan kväll.

Körde 15 minuters uppvärmning med 3x1 minut kring tröskel. Redan första intervallen kändes jobbig och den andra var mycket jobbig, men då var hälften klart! Redan första minuten i varje intervall så började jag kika mycket på klockan, långa minuter. Den tredje körde jag strategiskt lite lägre effekt (4 watt). Nu var det verkligen på nivån att jag inte var säker att jag skulle klara 4 minuter i sista intervallen.

Sista intervallen var jobbig redan efter 30 sekunder och jag försökte inte kolla på tiden hela tiden men det blev typ var 10:e sekund ändå. Tugga! När man kommer till 2 minuter är känns det skönt att hälften gjort och det är bara 1 minut kvar tills det är 1 minut kvar - see what I did there? Sista minuten var det verklig maxtest-känsla. Riktigt på max låg jag där och det brinner på riktigt i benen men sista 30 i aerobt tempo, även maximalt, ska jag inte släppa! Yes! Jag fixade det. Fick kliva av och sitta på ramen en stund och sansa mig lite. Det tog anmärkningsvärd tid innan pulsen började sjunka i sista intervallen så pass att man ser det tydligt i pulskurvan. Men jag är osäker om det var pulsbandet som krånglade tillfälligt eller om det var kroppen - det var garanterat många vätejoner i mina lår vid den tidpunkten, de behövde jag ingen laktatmätare för att inse. Sen kunde jag rulla ned resten av passet på ungefär 0 W motstånd.

Pulskurva 4x4 intervaller, (Tröskelpuls streckad horisontell linje)Det blev hela drygt 12 minuter i Pulszon 5. Vanligen har jag kring 9-10 minuter för detta pass. Det hade gått hårt - maxade ut kring 181 puls (96% HRmax) vilket tangerar det högsta jag haft denna säsong.

Slutnotan landade på 402 watt! Det är tydligt att jag kan prestera bättre när jag får jaga en nivå att klara. Jag hade aldrig klarat att köra så hårt utan att se nivån och kämpa för att hålla den uppe. Så funkar jag. När jag körde "osett" så blev jag rädd att gå för hårt och vågade inte riktigt plåga mig nog uppenbarligen, sen var de ju ett tag (nästan 1 månad!) sedan så jag hoppas ju ha blivit lite starkare sedan dess.

Covid-19

WHO har nu gått ut med att covid-19 är en pandemi, som kommer nå alla världens delar och kanske länder. Folkhälsomyndigheten har gått ut med en rekommendation att det inte ska få hållas sammankomster med fler än 500 personer i Sverige! Det är en tillfällig åtgärd och vi kan ju bara innerligt hoppas att viruset hinner avta och stabileras inom en månad eller så för annars kommer säsongsstarten gå om intet. Det vore ofattbart tråkigt om alla de större nationella tävlingar jag, och alla andra, tränat för att köra inte blir av. Man lägger ju inte den tid och engagemang för att köra lokala klubbtävlingar direkt.

"Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige. Det skriver Folkhälsomyndigheten i den hemställan som skickades till regeringen idag, den 11 mars."

 

Annonser

När jag var inne och sonderade cykelsiter efter prylar (som man gör) hittade jag några reapriser på fina hjälmar från POC! Octal för kring 1300 kr och Ventral Spin från 1800 kr är riktigt bra priser så letar du hjälm inför sommaren är det kanske läge. Lite varierande färger och storlekar kvar. Kika närmare på länkarna nedan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar