lördag 21 mars 2020

Autopilot aktiverad och frågor till SCF

Ja, träningen rullar på som vanligt. Men visst har det blivit svårt att lägga det där lilla extra nu när allt är höljt i dunkel.

Jag är sponsrad av Umara, inlägget innehåller länkar till deras produkter.

Jag har försökt slå på autopiloten och kör på precis som vanligt. Denna vecka har jag haft återhämtningsvecka efter den dedikerade intervallvecka som jag avslutade förra blocket med. Ett nytt block börjar på måndag och då är det upp till bevis om jag mentalt orkar driva på med träningen trots att konkreta mål just nu saknas. Jag har inte hunnit bearbeta klart den här situationen utan måste formulera om läget och hitta något som skapar driv igen. Och utifrån det kunna växla på drivet igen. Har än inte riktigt landat i hur jag ska hantera läget.

Att jag tycker om att träna är ganska starkt kopplat till att träningen har ett mål och att varje pass därmed får ett högre syfte än att bara genomföras. Så när det blir otydligt så känns också syftet oklart. Men som sagt de gäller att köra på på samma nivå för att inte slösa bort allt som byggts upp. Man vet aldrig, saker ändras snabbt och rätt vad de är så är det tävling på gång, stor eller liten. Men som ni förstått är jag inte särskilt positiv just nu till några större tävlingar.Idag var jag i alla fall ute på ett distanspass kring 3 h. Men orkade inte fotografera något, trots de fina vädret! Tog en U bar vid 2 h men i övrigt bara vatten med electrolyt-tabletter. För mer tankar kring energi vid distanspass titta gärna på mitt youtubeklipp här. Prenumerera på kanalen så missar ni inte när jag får ihop några nya klipp.Jag kommer nog justera träningen något nu framåt. Tanken var ju att nu i sista blocket innan tävlingspremiären öka upp de anaeroba intervallerna och även köra fler distanspass med hårda inslag. Det kanske jag skjuter lite på och kör ytterligare ett vanligt build-block med samma typ av polarisering som jag kört hela vintern.
Något jag saknar från folkhälsomyndigheten är någon form av prognos för deras syn, i nuläget, på hur länge åtgärder behövs. Jag fattar att allt ändras snabbt och att de kan behöva uppdatera sin syn. Men borde de inte kunna ge sin bästa gissning baserat på nuläget - de borde ju veta mer än oss? Ge en preliminär uppskattning av hur länge de olika åtgärderna ska vara. För mig och oss cyklister är de ju främst restriktion på sammankomster över 500 personer som är intressant. Om man kunde få veta att ja maj och juni tror vi på folkhälsomyndigheten att restriktionen kommer gälla - ja då har man ju något att förhålla sig till. Nu är allt så ovisst vilket till viss mån är värre än själva situationen. Detta med att hantera ovisshet var något som man drillades i under värnplikten då man ofta fick sitta länge och vänta på ryggsäckarna utan besked om vad som gällde. För att så plötsligt få en order och på ett ögonblick kunna tempoväxla och agera för att lösa en uppgift. Det är jobbigt med ovisshet.

Oavsett om folkhälsomyndigheten kan steppa upp och ge lite tydlighet tycker jag att SCF borde kunna ge lite information kring hur de resonerar. Något jag också meddelade dem via direktkontakt.

Det jag skulle vilja ha från SCF är information om hur de planerar att agera under krisen? SCF vet ju inte mer än någon annan och måste givetvis förhålla sig till direktiv från myndigheter och blablabla. MEN Det borde ju kunna förklara hur de ämnar agera i olika situationer!? Några saker jag skulle vilja att SCF informerade cykelsverige om är:


  • Om restriktion 500 deltagare kvarstår - Kommer säsongen ställas in en månad åt gången med 10 dagars framförhållning hela sommaren? De har sagt att vi ska få besked om maj senaste 20 april. Är det den framförhållningen vi ska leva med resten av sommaren?
  • Kommer säsongen vara inställd på samma sätt som i mars/april så länge restriktion 500 deltagare kvarstår från folkhälsomyndigheten?
  • Har de någon idé för att ändra kraven på tävlingar för att de ska kunna köras trots restriktion?
  • Hur kommer mästerskapen XCM och XCO hanteras i fall restriktionen kvarstår i augusti? Kan man köra SM tävlingarna uppdelat på flera (2-3) helger med olika klasser varje helg (elit+junior, ungdom, master)? Kan man stryka några klasser för att försäkra att man får en svensk mästare för säsongen i alla fall?
  • Om nationella tävlingar flyttas fram för att ev kunna köras i höst - vilka tävlingar kommer få prioritet? Hur kommer det avgöras?
  • Kommer man släppa på kravet att enbart tävlande från samma distrikt får delta i tävlingar? Och i så fall när? (I norrland slår distriktsuppdelningen rätt hårt mot konkurrensen.)
  • Om restriktionen på 500 deltagare släpps från myndigheter - är det fullt ställ i säsongen från och med den tidpunkten?

Den här typen av information kring hur SCF resonerar anser jag skulle ge mig och många andra ett stort värde! Självklart måste SCF som alla andra kunna ändra beslut utifrån förändrade omständigheter osv. Men att ge indikation på hur de resonerar kring flera av dessa frågor skulle ge viss trygghet i att åtminstone förstå ungefär vilka planer förbundet har för att lösa säsongen med eller utan restriktioner.

Jag hoppas på svar, men framför allt på att de går ut med vägledning för oss cyklister och framförallt för de klubbar som arrangerar tävlingarna - de sitter ju riktigt i skiten! Nu svävar alla i stor ovisshet. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar