onsdag 4 mars 2020

Seedad 169:a i Sverige på Långlopp

Långloppscupen har (äntligen) ändrat sina seedningsregler så det faktiskt går att förstå!

Tidgare har det varit en väldigt komplex modell för att beräkna rankingen som i sin tur ger fållindelningen. Trots att jag studerat en del matte så fick jag tänka till ordentligt hur de fungerade med korrektionsfaktorer hit och dit. Nu har de gjort den enklare som så att:


Från Långloppscupens hemsida 2020-03-04


Nu liksom då är det kritiskt att göra bra resultat i tävlingar där många går i mål i tävlingsklass, då det blir mycket lättare att nå 10% spärren.

Jag blev 25:a totalt i Långa lugnet 2019 (race report) ifjol och hamnade då precis utanför 10% gränsen. Jag startar alltså i Fålla 2 och är idag rankad som nummer 169 i långloppscupens rankning som man kan hitta här: Fållindelning. Rankingen är dock horribelt presenterad eftersom den inte är numrerad så får man manuellt räkna var man ligger. Men det är nog medveted för att den inte är designad som en ranking utan enbart framtagen för fållindelningen just. Cup-ställningen blir ju en bättre "ranking" när väl säsongen drar igång.

Försöker fokusera där bak i högen med åkare som alla jagar herrarna i förgrunden.


169:de i ranking för en 25:e plats låter brutalt men det beror på att det bästa resultatet från en 2 års period är vad som räknas. I tävlingar med många som går i mål kommer också många åkare få hög ranking. Detta gör att väldigt många hamnar före mig.

Långa lugnet är dessutom av någon märklig anledning den tävling i cupen som har absolut minst antal deltagare 2019. Jag förstår inte varför? Det var en markant skillnad. De flesta loppen låg mellan 450-600 deltagande herrar. Långa lugnet hade 315 stycken. Populärast var Mörksuggejakten med 812 deltagande herrar! Märkligt, Lugnet som jag tyckte var en superfin och rolig bana!

Nu satsar jag ju inte direkt på långloppscupen utan det blir några enstaka av de tävlingarna varje år. Men för i år skulle jag verkligen vilja göra ett resultat så att jag får starta i Fålla 1 istället för 2. Det blir en rätt stor skillnad då fålla 2 innehåller väldigt mågna fler åkare än fålla 1 så steget blir rätt stort för möjligheten att slippa ha 30-50 åkare extra framför sig när starten går. Alla mina teamkompisar startar i Fålla 1.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

1 kommentar:

  1. Hej tips ang rankinglistan.... enkelt sätt att få det överblickbart sorterat i ordning efter rankingplats: kopiera hela listan, klistra in i excel, välj sortera! Lätt som en plätt

    SvaraRadera