lördag 14 mars 2020

Tävlingssäsongen inställd och Nino Shurter podcast

SCF har nu beslutat att stänga ner cykelsäsongen under Mars och April!

Covid-19


Som tur är har jag själv inte planerat några tävlingar under den perioden utan min premiär är planerat till Lidingöloppet MTB den 2 Maj. Det vore dock naivt att tro att detta är helt överspelad tills dess. Men där finns ju lite hopp i alla fall!

Skulle det bli en mer utdragen process så är ju både maj och juni i farozonen. Vilket vore, kort sagt, oändligt tråkigt! Flera av de roligaste tävlingar jag ser fram emot mest ligger ju där i början på säsongen. Det är också det man laddat för en hel vinter, att få tävla på större arrangemang mot den svenska eliten. Gällde de bara klubbtävlingar skulle man kanske inte riktigt göra samma satsning. En tröst är dock att det finns många andra som tränat mycket mer än mig. Och som offrat mer engagemang och insats för att vara så bra som möjligt. Så det finns givetvis dem det drabbar ännu värre. Men nog skulle jag bli lite deprimerad om säsongen blev kraftigt reducerad. Det är ju rätt mycket energi nedlagt. När man inte tävlar på Zwift får man ju liksom ingen tävling alls under vintern, mer än att tävla mot sina egna effektsiffror.

En av alla experter jag såg tyckte jag verkade ha en rätt sund inställning. Se klippet nedan. Det låter ju inte otroligt att de kan lugna sig fram mot sommarn. Förbud mot arrangemang behövs ju inte så snart det börjar lugna ned sig, även om folk kanske fortfarande dras med sjukdomen. Jag tror folk kommer bli sjuka under hela den här året men det gör ju liksom inte så mycket för de allra flesta som inte är riskgrupp och att sjukvården hinner med dem som behöver.

https://www.tv4play.se/program/efter-fem/12532591?first=12532591


Nino Shurter podcast

Nino Shurter var nyligen med i Tacx Turbo Talks podcast, lyssna här. Han pratar om Cape Epic, OS och träningen. På frågan om träningspass nämnde han 5x8 minuter tröskel och 6x5 minuter VO2max. Ganska standardmässiga pass. Skulle det kunna vara så att hans träning inte är helt magisk och mytisk? Jag blev mycket glad att höra att han ofta efter han har åkt längdskidor sätter sig på cykeln en stund. Detta upplägg är exakt det jag kört efter de allra flesta av min längdskidpass denna vinter - jag och Nino ;)

Han nämner också ett testprotokoll för att testa sin effektprofil. Första testet är först spurt på några sekunder. Sedan efter vila så kör han 5 minuter all out, efter ytterligare vila så kör han sedan 1 minut all out. Han hade i vinter slagit sitt personbästa på 5 minuter all out - bad news för alla andra!

Dagen efter det första testet så kör de ett "racetest" på ett sånt enormt testband. I det testet simulerar de först en startloop och sedan 2 varv på en XCO-bana. Som jag tolkar det är det alltså en stenhård öppning 4-5 minuter och sedan 20 minuter all out mer eller mindre. Det framgick inte om testet varierar lutning under tiden. Om de gör det så görs det på samma sätt varje gång i all fall. Ganska tävlingslika tester särskilt eftersom han kör på rätt cykel som är "lös"och inte en trainer.


Blir lite sugen att hitta ett sånt standardiserat test som man kan använda utomhus med effektmätare och göra på samma sätt varje gång. Elljusspår kommer direkt till tankarna. De ger varierad profil, men går ändå att trampa på hela vägen, det är ju fysiologi jag vill testa och inte tekniken. Sånna testar har jag också. Men jag vet inte om det är superviktigt att testa alla tidsspann vid samma tillfälle. Om jag gör en maxning på milspåret en dag så kan jag ju 4 dagar senare köra 5 minuter all out. Och under ett intervallpass nästa vecka kanske 1:or kommer på tal och då ser man till att köra en maxning av det.

Ett alternativ vore att testa 10 sek, 5 min, 1 min och ~20 min vid ett tillfälle, men hur sugen är man en sån urladdning? Nej, jag vill nog separera det i minst 2 tillfällen.

Generellt vill jag ju ha maxningar på de allra flesta tidsspannen för att få en bra critical power-kurva och critical power beräkning. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar